Рослинний протеїн
Рослинний протеїн - більшість спортивного протеїну виготовляється з ізоляту молочної сироватки. Якщо з якоїсь причини ви не можете вживати звичайний протеїн (наприклад, через вміст у ньому лактози або дотримання вегетаріанської дієти), вам на допомогу прийде рослинний спортпит .
Найчастіше джерелом сировини для спортивного протеїну на рослинному білку є бобові культури (соя і горох), проте зустрічається протеїн з рису або навіть з конопель. У цьому матеріалі ми розглянемо плюси та мінуси подібного протеїну, а також дамо рекомендації щодо вибору кращого.
Плюси та мінуси рослинного протеїну
На жаль, єдиним плюсом протеїну на рослинному білку є те, що він не містить лактози або інших інгредієнтів тваринного походження. За рештою параметрів він поступається звичайному сироватковому протеїну з молока — починаючи від ціни, закінчуючи смаком.
Головною проблемою є те, що процес виготовлення подібного протеїну технологічно складніший — «витягти» білок із рослинного джерела важче, ніж із молока. Другим завданням стає формування смаку та структури (протеїн має бути густим та легко змішуватися з водою).
Рослинний протеїн - це спортивна добавка для людей, які ведуть вегетаріанський спосіб життя або у них непереносимість молочних продуктів. Вегетаріанський протеїн не містить лактози, холестерину та жирів. Протеїн для вегетаріанців вміщує до складу оптимальну кількість вітамінів та амінокислот для спортсменів вегетаріанців та просто людей, які хочуть насичувати свій організм потрібними будівельними елементами.
Чим корисний рослинний протеїн
- Зміцнює здоров'я
- Зберігає м'язи
- Корисний при заняттях спортом
- Допомагає схуднути
- Допомагає печінці
- Доповнення раціону вегетаріанців
Соєвий протеїн – соєві боби є найбільш типовою сировиною для виготовлення цілого ряду білкових добавок для вегетаріанців – починаючи від класичного тофу та соєвого сиру, закінчуючи текстурованою соєю (так званим «соєвим м'ясом») та рослинним спортивним протеїном.
Незважаючи на те, що соя не знижує рівень тестостерону у чоловіків, як про це активно писали кілька років тому, соєвий протеїн все одно має безліч недоліків — починаючи від неповноцінного амінокислотного складу, до досить повільної засвоєння. Окремо слід згадати і вплив посівів сої на екологію.
Гороховий протеїн - головною відмінністю гороху від сої є значно нижчий вміст жиру у вихідному продукті, що означає менше хімічних процесів для його видалення. Також горох не містить « антинутрієнтів », що погіршують засвоєння різних мінералів та поживних речовин.
Єдиним мінусом горохового протеїну є досить специфічний смак. Найчастіше виробникам спортивного харчування доводиться попрацювати, щоб замаскувати смак гороху - тому неможливо сказати, яка з марок горохового протеїну вам сподобається більше.
Рисовий протеїн - говорячи про рисовий протеїн, важливо відзначити те, що в самому рисі (як у білому, так і в бурому) міститься лише 2-3% білка від сухої ваги. Іншими словами, для отримання 100 г спортивного рисового протеїну потрібно від 5 до 8 кг вихідного рису - і довгий технологічний ланцюжок.
Враховуючи і неповноцінний профіль амінокислот, рис найчастіше використовується скоріше як один із вторинних інгредієнтів рослинного протеїну — або як інструмент маркетингу, який «доводить» покупцю виключно натуральне та вегетаріанське походження продукту.
Де купити рослинний протеїн
Купити рослинний протеїн ви можете тепер у Києві, Кіровограді, Харкові, Дніпрі та інших містах України з доставкою. Ми гарантуємо оригінальність всієї продукції та надаємо найнижчі ціни на спортивне харчування на нашому сайті protein.in.ua.